top of page

Profesyonel Koçluk ile Hayalinize Adım Atın

Güncelleme tarihi: 24 Şub



Bizi koçluğa getirenin hayallerimiz olduğundan bahsetmiştik. Peki bu hayale nasıl yola çıkarız?


Keşif Görüşmesi dediğimiz ilk koçluk görüşmesi, bu anlamda büyük önem taşır. Koçluk alan kişi, ulaşmak istediği hayali doğrultusundaki koçluk hedefini bu görüşmede belirler. Böylece aylara yayılacak koçluk süreci boyunca o hedefe yönelik çalışmak üzere koçu ile anlaşmış olur.


“Profesyonel Koçluk nedir?” yazımda biraz değindiğim üzere; koçluk hedefleri performans, öğrenme veya doyum konularından biri ile ilgili olabilir. Yapmak odaklı olan performans hedeflerine örnek olarak; düzenli kitap okumak, gelirini belli bir oranda arttırmak veya bir raporu zamanında bitirmeyi verebiliriz. Kişisel gelişim olarak da adlandırabileceğimiz öğrenme hedefleri ise liderlik becerilerini geliştirmek, daha sabırlı bir ebeveyn olmak veya ilişkilerde daha özgüvenli olmak gibi hedefler olabilir. Son olarak doyum konuları daha çok yaşam kalitesi ile ilgilidir ve daha fazla akışta kalabilmek, yaşam amacını bulmak veya yapılan şeyleri daha fazla zevk alarak yapma yolları keşfetmek gibi hedeflerdir. Diğerlerine kıyasla doyum hedefleri daha derin ve uzun bir koçluk çalışması gerektirebilir.


Peki hedef belirlerken başka neler önemlidir? Her şeyden önce, koçluk alan kişi ulaşmayı gerçekten istediği ve yol almaya hazır olduğu, kendisi için anlamlı bir hedef seçmelidir. Koçluk çalışmasının verimliliği ancak böyle mümkündür. Bunun yanı sıra, hedef gerçekçi ve ulaşılabilir olmalıdır. İşte, Stoacı filozof Epiktetos’a atfedilen sözler tam da bununla örtüşmektedir. Koçluk hedefi, kişinin değişim yaratabileceği alan içinde yer alıyor olmalı yani kişinin kendine dair değiştirebileceği yanlara yönelik bir hedef olmalıdır.


Epiktetos’un sözleri aslında koçluğun ta başından sonuna kadar benimsediğimiz felsefe ile çok yakından ilişkilidir. Koçluk çalışması; kişileri değiştirebilecekleri şeyler için cesaretle ilerlemeye teşvik eden, değişemeyecek şeyleri kabule alan açan ve ikisi arasındaki farka ışık tutmak için sorgulatarak düşündüren bir yolculuktur.


Siz bugün koçluk yolculuğuna çıkacak olsanız, hangi konuda koçluk alırdınız? 🧚

Son Yazılar

Hepsini Gör

ความคิดเห็น


bottom of page