top of page

Yaşam Zenginliğine Giden Yol: Minnettarlık

Güncelleme tarihi: 24 Şub




Minnettar olduğumuzda beynimiz kendini güvende hisseder ve güvenin bulunduğu yer korkudan özgürleşir. Böylece yaşamdaki zenginliklere kapı açılır. 🗝️


Adler ekolünün koçlukta kişilerin değişim sürecini kolaylaştırmak için Pozitif Psikoloji’den yararlandığından bahsetmiştim. Kimi zaman Pollyannacılık ile karıştırılabilen Pozitif Psikoloji zannedilenin aksine, elde olanı olumlu ve olumsuz yanları ile birlikte gören gerçekçi ve bütüncül bir yaklaşıma sahiptir.


Pozitif Psikoloji ile çalışılan koçlukta kişi, yaşamına böyle objektif bir pencereden bakma şansına sahip olur. Odağını kendisinin ve yaşamının olumlu yönlerini kapsayacak şekilde genişletir. Böylesi bir bilinçli farkındalık ise minnettarlık duygusunu, yaşam doyumunu ve umudu destekler.


Minnettarlık bizi yaşamımızdaki zenginliklerle buluşturan çok değerli bir beceridir. Hâlihazırda sahip olduklarımızı görmek ve bunlar için içtenlikle minnet duymak; güven duygumuzu arttırır, korkularımızı azaltır ve elimizdeki bolluğu ortaya çıkarır. Belki yaşamımız nice güzellikle donanmıştır: sağlığımız yerindedir, maddi kazancımız iyidir, sevdiğimiz dostlarımız vardır, bize yol arkadaşı olan evcil hayvanlarımız, sevdiğimiz bir işimiz, maneviyatımız… Yaşamımızda var olanları daha çok özümsetir bize minnettar olmak. Böylece belki de elimizdeki bolluğu berekete dönüştürür.


Minnettarlık sadece sahip olduğumuz zenginliklere ışık tutmakla kalmaz, yaşamımıza yeni bolluklar getirecek adımlar atmada bize motivasyon, umut ve cesaret de verir. İyi oluş hâlimizi arttırır, daha olumlu bir zihin yapısına geçmemize yardımcı olur, korkuyu dizginleyerek ilerleyecek güveni ve cesareti aşılar. Kim bilir, belki böylece hayalimizin ötesinde yeni yaşamsal zenginliklere kapı açılır.


Siz bugün yaşamınızda en çok neye minnettarsınız? Bu postu hayatınızdaki varlığına minnettar olduğunuz biri ile paylaşın. 🫂

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page