top of page

Koçluk mu, Mentorluk mu? Seçim Rehberi

Güncelleme tarihi: 24 Şub



Profesyonel koçluk mu almalıyım mentorluk mu? 🤔


Bu iki kelime sıklıkla eş anlamlı olarak kullanılabildiği için ayrımı netleştirmek önemlidir. Dahası, profesyonel koçlar olarak ayrımları bilmek ve koçluk alacak kişilere aktarmak bizim etik sorumluluğumuzdur.


Profesyonel koçluk ile mentorluk arasındaki farkı basitçe özetleyecek olursak: Mentor tavsiye verir, profesyonel koç tavsiye vermez. “Profesyonel Koçluk Nedir?” post’unda da değindiğim gibi koçluk ilişkisi, eşitler ilişkisidir. Koç bir uzman ya da danışılacak bir otorite değildir, aksine danışanı kendi yaşamının uzmanı olarak görür ve ondaki cevapları ortaya çıkarmak için desteğini sunar. Mentorluk ilişkisinde ise mentor, bir konunun uzmanı olarak bulunur ve mentinin danıştığı, tavsiye aldığı kişidir.


Bir örnekle ayrımı netleştirelim. Örneğin, mühendislik mezunusunuz fakat hangi kariyer yolunun size uygun olduğu konusunda kararsızsınız. Böyle bir durumda profesyonel koçluk alıp kendinizi daha iyi tanıyabilir; güçlü yön, yetenek ve değerlerinize yakından bakabilir, elinizdeki seçenekler üzerine düşünebilir ve bir karar verebilirsiniz. Diyelim ki kaliteli bir koçluk ile becerileriniz, deneyimleriniz ve değerlerinizin Üretim Mühendisi olmakla çok uyumlu olduğunu gördünüz ve bunda karar kıldınız. Ayrıca, yine koçluk sayesinde bu konuda bir mentora ihtiyacınız olduğunu fark ettiniz. Böylece kararınızı verdikten sonra gidip mentorluk alabilir, “Üretim Mühendisi olmak için ne gibi beceriler kazanmalıyım, hangi eğitimleri almalıyım ya da nasıl iş aramalıyım?” gibi sorularınız için mentorunuza danışabilirsiniz.


İhtiyaca göre koçluk ve mentorluk eş zamanlı olarak da alınabilir. Burada önemli olan hangi hizmetten ne bekleyeceğimizi bilmektir.


Umarım net açıklayabilmişimdir. Aklınıza takılan sorular varsa yorumlara yazabilirsiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page