top of page

Koçluk mu, Terapi mi? Seçim Rehberi

Güncelleme tarihi: 24 Şub



İki disiplin arasında yaygın olarak şu şekilde bir ayrım yapıldığını duyarız: Psikoterapiler geçmişe odaklanır, profesyonel koçluk ise bugünden geleceğe bakar. Bu ayrım genel hatlarıyla doğru olsa da böylesi önemli bir konuda daha derin ve tatmin edici açıklamalara ihtiyaç vardır. Bu, aynı zamanda etik bir konu olduğu için de büyük önem taşımaktadır.


Öncelikle pek çok terapi ekolü mevcuttur ve hepsini bir kalıba sokmak mümkün değildir. Kimi terapi ekolleri de -geleneksel terapilerin aksine- geçmişte yaşanmış sorunlara değil, tıpkı koçluk gibi danışanın şu anki durumuna ve geleceğine odaklanır. Örneğin, bunlardan biri olan Çözüm Odaklı Terapiler danışanın kendine hedefler koyarak bu hedeflere doğru ilerlemesini destekler. Benzer şekilde, Bilişsel Davranışçı Terapilerde de danışanın mevcut düşünceleri ile çalışılarak davranış değişikliği yapması amaçlanır. Dolayısıyla, profesyonel koçluk ve psikoterapiler arasındaki farkı geçmişe odaklanıp odaklanmamaya indirgemek pek doğru görünmemektedir.


Peki koçluk yerine kesinlikle terapinin tercih edilmesi gereken durumlar nelerdir? Özet olarak, travma ve travmaya bağlı sorunların olduğu tüm durumlar, bu konuda uzman psikiyatristlerin ve psikoterapistlerin alanına girmektedir. Travma, tüm terapistlerin bile yetkin olmadığı apayrı ve çok ciddi bir uzmanlık alanıdır; profesyonel koçların -başka bir eğitimleri olmadığı sürece- hiçbir şekilde travma alanında yetkinliği yoktur. Spesifikleştirecek olursak; anksiyete bozuklukları, obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, bağımlılıklar, yeme bozuklukları, cinsel işlev bozuklukları, fobiler, şizofreni, bipolar bozukluk, kişilik bozuklukları vb. durumlar psikiyatrinin ve terapilerin alanındadır. (Travma kaynaklı olsun olmasın) Yas ve depresyon gibi durumlarla da bu disiplinler ilgilenir. Son olarak, yaşamı sonlandırma düşünceleri içeren ağır depresyonlarda derhal güvenilir bir psikiyatriste başvurulmalıdır.


Kimi durumlarda terapi ve koçluk beraber de alınabilir. Önemli olan, disiplinler arasındaki ayrımları net olarak bilmek ve ihtiyaca göre doğru seçimi yapmaktır. Alanında yetkin ve etik ilkelere bağlı bir profesyonel koç, terapiye ihtiyacınız olması durumunda bunu fark edip sizinle paylaşacak ve terapi desteği almanızı önerecektir. Koç seçiminiz bu nedenle de çok önemlidir. Kimya Görüşmenizde koçunuzun yetkinliğine ve etik yaklaşımlarına yönelik sorular sorabilir, hangi koç ile çalışacağınıza bunları göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz. 


Sorularınız veya deneyimleriniz varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz 🌱

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page