top of page

Adler Ekolü ve Pozitif Psikoloji ile Profesyonel Koçluğun Gücü

Güncelleme tarihi: 24 Şub



Profesyonel koçluk bireylerin kendini tanımasına, potansiyellerini ortaya çıkarmasına, kendileri için anlamlı olan hedeflere ulaşmasına ve daha doyumlu bir yaşama ilerlemesine destek olan, değişimi kolaylaştırıcı bir araçtır.


Bunu “olduğumuz kişiden olmak istediğimiz kişiye bir yolculuk” olarak da tarif edebiliriz. Peki nasıl?


Profesyonel koçlukta öncelikli olan koç ve koçluk alan kişi arasında kaliteli bir koçluk ilişkisi kurulmasıdır. Gelişim, esas olarak bu iş birliği üzerinde köklenir. “Karşılıklı güvene ve saygıya dayanan eşitler ilişkisi” bu ilişkinin en sevdiğim tanımlarından biri. Burada eşitlik vardır, koç tavsiye veren bir uzman ya da danışılacak bir otorite değildir. Aksine, koçluk alanı kendi yaşamının uzmanı olarak gören ve onun içindeki cevapları ortaya çıkarmak için koçluk yetkinliklerini kullanan bir yol arkadaşıdır. Ben koçun rolünü daha çok bir felsefeciye benzetiyorum. Tıpkı Sokrates gibi, kişileri kendileri ve yaşamları üzerine derin düşünerek sorgulamalar yapmaya teşvik eder koç. Tüm bu sorgulamalar ve koçluk boyunca kullanılan bilimsel metotlar ise aslında tek bir amaca yöneliktir: kişilerin potansiyelini ortaya çıkarmak ve değişim hedeflerine ulaşmalarına destek olmak.


Koçluk çalışmaları koçluk alanın ihtiyacı doğrultusunda bir hedef belirlenmesiyle başlar. Bunlar performans, öğrenme veya doyum hedefleri olabilir. Koçluk süreci genellikle 10-12 koçluk görüşmesinden oluşur ve hedefe yönelik bu çalışma aylara yayılır. Pek çok farklı koçluk ekolü vardır ve bu ekoller farklı metotlar benimseyebilirler. Önemli olan size hitap edecek ekole sizin karar vermenizdir.


Mezunu olduğum, dünyanın önde gelen koçluk okullarından Adler’in ekolü Pozitif Psikoloji’yi temel alır. Adler eğitim programlarında yaptığım asistanlıklarda ve 130 saati aşkın koçluk deneyimimde; güçlü yönler ve değerler ile çalışmanın farkındalığı arttırma, hedeflere ilerleme ve özgüven inşa etmede ne kadar etkili olduğunu defalarca gözlemleme şansım oldu. Bu yüzden Adler ekolünün koç olarak inandığım ve güvendiğim bir ekol olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.


Değerlerinizin yaşam pusulanız olması dileğiyle ✨

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page